Friday, December 28, 2012

4.0 semua orang boleh dapat :)

Melihat buku-buku diatas meja .." banyaknya buku.. " bisik hatiku.. saya merupakan pelajar di salah sebuah Universiti terkemuka, kehidupan mahasiswa/i memang tidak akan terlepas dengan tugasan dan peperiksaan akhir semester. Bila melihat kawan-kawanku tekun belajar, fikiran saya tiba-tiba melayang ke sebuah memori yang dicipta beberapa hari yang lalu ..

"letih ar nak dapat 4flat, buku kena study sampai habis! da la tebal.."

" eh, aku xpaham bab ni.. ni yg aku malas nak study nih"

"alah.. lecturer bagi sikit lah carrymark..macam mana nak score ni"

"aku tak copy lagi lecture note, macam mana nak baca ni..konfem failed dah subject ni "

Ayat biasa yang kita dengar dan memang ini rungutan sesetengah pelajar right? bagaimana nak dapat 4FLAT if setiap masa penuh dgn alasan ye? nak dapat 4flat tak semestinya kena baca buku tebal2,carrymark perlu tinggi atau kena ada lecture note semata2.. semua layak untuk dapatkan 4flat andai KITA FAHAM MAKNA USAHA+DOA = TAWAKAL .. ^_^

"Aku bukan la seorang yang dilahirkan bijak.. aku xlayak dapat 4flat"

Orang yang malas berusaha sahaja akan berkata begitu, sebab mereka tak berusaha pun untuk baiki diri mereka supaya lebih baik. Usaha ni, bukan just berbisik dibibir ..tapi ianya diikuti Oleh perbuatan. jika kamu study hanya 20%, ALLAH hanya akan bagi setakat yang kamu study jela. Allah akan melihat setakat mana kamu study. Biar lelah sebentar dalam menuntut ilmu, asalkan ALLAH redha. Kalau kamu study sampai habis bab namun ALLAH tak redha, rasa2nya faham tak setiap bab tu? so, tukar mindset kita hari ni..

" Sahaja aku belajar hanyalah semata-mata kerana ALLAH"

Engkau berusaha, namun tidak disusuli oleh doa ibarat engkau menulis di atas daun, tapi meninggalkan ia kering dibawah mentari. Doa adalah senjata orang mukmin, harus ingat.. bila kita berdoa pada ALLAH, hati kita betul-betul menginginkanya. ALLAH tidak akan menolak doa kita yang memerlukanNYA sahabat. IF awak study sampai larut malam sehingga lupa tanggungjawab awak as a hamba ALLAH, rasa2 ALLAH nak bagi ke awak berjaya? Sering diperhatikan, bila musim exam mesti ramai yang stay up sampai larut malam, so apa kata kita ambil peluang yang ada ini buat ibadah-ibadah sunat supaya dapat kurangkan stress, dapat mendekatkan diri pada ALLAH, beri waktu untuk mengadu kepada ALLAH. Jangan kerana nak kejar 4FLAT tu sampai terlupa nak solat subuh lah, nak makan nasi, nak mengaji.. Jaga hubungan dengan ALLAH lebih selamat untuk dapat peluang mendapatkan 4Flat..:) If ALLAH redha, Insyaallah ALLAH bakal permudahkan kita belajar.^_^

ALLAH bg kita kejayaan itu rezeki dan adakalanya menjadi ujian juga buat kita. Jangan kita berasa selesa bila sentiasa berada diatas kerana takut-takut suatu saat bila ALLAH dtgkan ujian dengan menjatuhkan kita dibawah, kita akan berasa kecewa dan putus harapan pada ALLAH. Hakikatnya, kejayaan itu milik ALLAH, tidak ada istilah terus jatuh dan tidak mungkin bangun bagi orang yang berjaya dan inginkan ilmu ALLAH,  mereka akan sentiasa berhati-hati dengan nikmat serta ujian ALLAH ni. itula pentingnya USAHA+DOA .. supaya bila kita berusaha, ALLAH pandang.. bila kita berdoa,ALLAH makbul :)

Jika dahulunya kita hanya pelajar yg second class, jangan nak sedih atau nak putus harapan. sebaliknya risaulah jika ilmu tu ALLAH tarik balik. Jika kita hanya mendapat 3.40, tapi ALLAH still lagi jaga ilmu kita, kita adalah insan yang paling beruntung berbanding mereka yang dapat 4.0 tapi ALLAH tak jaga ilmu yang mereka pelajari..^_^ belajarlah menjadi seseorang yang lebih bersyukur dan menerima pemberian ALLAH seadanya, Pointer bukan ukuran anda ini lebih bijak berbanding sesiapa, sebaliknya bagaimana seseorang itu mampu mengaplikasikan ilmu yang dia belajar supaya mampu dimanfaati yang lain itulah pelajar yang hebat..

" Jika aku hanya tahu menulis, namum tidak mengamalkan ilmu yg aku pelajari, ia ibarat aku menulis kata-kata di pasir dan membiarkan ia berlalu pergi dibawa air laut. Akan tetapi andai aku hanya tahu mengingati, dan menyampaikannya, ia ibarat sebuah tabung yang sedang diisi wang untuk disedekahkan.." ..

Jika hari ini kita masih risau pasal pointer, tukarlah fikiran kita ye.. risau lah takut-takut ALLAH tak restu ilmu yang kita belajar. Jika hari ini kita masih tidak bersyukur dengan apa yg ALLAH bg, risaulah takut2 ALLAH takkan memberi lagi sebaik ini. Jika hari ini kita masih risau untuk bersaing dengan yang lain, risaulah taku-takut ALLAH tidak memandangMu kelak. Apapun, selagi jasad dikandung badan.. ILMU adalah aset yang sgt bernilai dalam kehidupan manusia. Bukan setakat ilmu akademik u should learn, but top up lah ilmu untuk dibawa ke akhirat.. jangan sibuk mengejar ilmu dunia semata2, takut nanti nak bawa ke akhirat takde bekalan..^_^

Salam imtihan daripada Ana yang juga seorang pelajar :)

" 4.0 semua boleh dapat "

> jaga hubungan dengan ALLAH
> Minta restu umi abah
> Usaha+doa= tawakal
> Bersyukur dgn rezki yg ALLAH sediakan
> lakukan penambahbaikan setiap masa

^_^ A_A Cikgu Asmalini Ashri

Monday, December 24, 2012

terima kasih kerana menganggu waktu tidur saya :)

Bissmillahirrahmanirrahim.. :)

Sejak beberapa hari ni saya xmendapat tidur yg efisyen la plak,.. tiap2 malam tidur lewat,.. bila pukul 2,3 pagi tu tersedar tetibe.. but sy sgt bersyukur.. mungkin sblm ni sy jrg tersedar.. tp sekarang ALLAH sedang memberi ruang kepada sy untuk memohon doa kepadaNYA. dahulunya bukan main liat lagi nak bangun kan, tp alhamdulillah, wlpun seketika.,. sempat juga qiam..:)  syukran ALLAH kerana mengejutkan diri ini drpd mati seketika untuk beribadah kpdMU:)

# pilihlah Diri ini sentiasa untuk menjadi penagih cintaMU YA RABB,, :)

Thursday, December 20, 2012

study week cik asmalini berama jurnalsss..^_^

Bissmillahirrahmanirrahim..:)

kaifa halukum? Insyaallah bikhair fi rahmatillah.. ^_^ tadi alhamdulillah bru submit jurnal yg dicari kat my lecturer en wan nazri .. dan Alhamdulillah, diterima semuanya..! so, starting from today i have to spend my whole  time to do this,.. hihi..semoga ALLAH memudahkan kerja sy hendaknya. actually, its not easy as u imagine it.. nak buat jurnal ni mmg kna buat betul2 lah.. tapi kata en wan nazri " saya kalau faham dalam sehari da boleh siap jurnal ni, bukan susah pun" ... see, hebat right my lecturer? :) byk pglman buat jurnal kan..^_^ nak tahu tak brape jurnal i have need to do? 10journal !!! dan kena submit next week..minggu study week okeh.. so, means that.s.tudy week saya ialah menjadi pengarang untuk jurnal...^_^ cayalahhh cik lin:D.. ok! apepun ..terima kasih kat en wan sb bg jurnal ni, saya pandang ia sbgai titik latihan awal untuk y mghsilkn thesis oneday.. :) :) Ni kira latih tubi awal..persediaan..^_^

ok guy, nak siap2 p date ngn kawan2 ni..setiap mgu ada ajakan yg tak putus2 drpd shbt2 untuk ke special place..:) salam jumaat ya habibati, suka untuk saya ingtkan, sama2 kita baca surah al kahfi di jumaat y pnuh kbrkatan ini..:) :) illaliqo'.. wsalam :) :)

Monday, December 17, 2012

One fine day, i want to be a motivator for myself..^_^




Bissmillahirrahmanirrahim..

ana sering tersenyum,membuatkan yg lain sendiri tidak sedar hati ini sedang dilanda duka.. bg ana, senyum pengubat jiwa, kalau stress depan org pn xde guna..better u smile and make them happy with u..:) ALLAH, now i really really need my soulmate! :( where are you... i need someone who always can be my fren dgn ikhlas tnpa mghrpkan sesuatu drpd ana.. :) ALLAH, i know YOU are the only One,who always be besides me whem im having a problem..syukran and i really really thankful ^_^

"Asmalini.. dunia ini ujian, kalau ALLAH xuji kamu.. bgmana nak jadi wanita hebat right? ..."

Sunday, December 16, 2012

Jual mahal itu perlu, kerana yang mahal itu INDAH :)

Bissmillahirrahmanirrahim..

Ana menyusun bait-bait kata yg ingin diukir sebagai permulaan, mencari tajuk yg ingin dikongsi..ALLAHUAKBAR, bukan mudah ye sahabat..but i'll try my best to write something yg mampu dihayati bersama..In syaa ALLAH..^_^

"Kecantikan wanita ialah terletak pada sejauh mana ia dapat menahan (menjaga) malunya, sementara kegagahan seorang lelaki ialah terletak pada sejauh mana ia dapat menahan ( menjaga) marahnya" ..Hukamak

Ana seorang wanita, lahir ke dunia atas pilihan ALLAH, ALLAH.... kali pertama ana melihat dunia, teruja seketika.. "Oh, begini rupanya dunia".. Allah memilih ana untuk menjadi seorang Wanita... Yes, seorang wanita. Sedari kecil ibu bapa ana telah mengajar ilmu agama sebagai asas dalam kehidupan.. ALHAMDULILLAH, bersyukur dan tersangat bersyukur ALLAH kurniakan mereka buat ana seorang Wanita..:)

Ana dibesarkan dengan penuh bijaksana sebagai seorang wanita.. Ye, sebagai seorang wanita.. yang mana aurat wajib dijaga, pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan wajib ana jaga,waktu yg ana habiskan juga perlu diisi dgn sesuatu yg berfaedah.. Ye, itulah kehidupan ana sebagai seorang Wanita. Dibangku sekolah, ana seorang kanak-kanak kecil yang aktif, dan peramah serta memiliki ramai sahabat-sahabat. Tetapi, selalu ana ingat pesan ummi abah.. " kakak.. nak berkawan dengan sesiapa pn boleh, kami izinkan, tapi jaga pergaulan.." see, antum boleh bayang tak gaya hidup macam mana keluarga ana terapkan.. ? :) pada asalnya, ana memang tidak boleh menerima semua itu kerana bagi ana, ana berhak untuk bebas............

Akhirnya ana berjaya masuk ke alam pra universiti.. kata orang, di sini titik permulaan sebuah kejayaan. Focus ana disini adalah untuk belajar. Dengan bangganya ana menyarung baju sekolah menengah dan mengiktirafkan diri ana ini " REMAJA " .. Serius bangga.. :) kehidupan di alam menengah memang mencabar minda dan fizikal, ana dapat kawan2 baru yang lain dari sahabat di sekolah dulu.. mereka bijak mengorak kejayaan, hebat.. fantastic..superb lah, tapi ana seorang yg biasa-biasa dan tiada apa yang istimewa.. sehingga satu saat bermulalah satu kisah yang menguji iman ana sebagai seorang Wanita Muslim...

_________________________________________________________________________________

Detik hari menanti senja..

" Tidakkah ana layak untuk anti ..." (pertanyaan seorang hamba ALLAH yg membuatkan ana tampil untuk memberi jawapan pasti)

ALLAH.. ujian hati buat sang pemilik hati yang lemah..

Buat Hamba ALLAH yg bertanya :

Andai mentari indah disebalik senja, Indah lagi wanita Solehah.. Mungkin ana tidak seindah mentari, namun ana sedang berusaha untuk seindah bidadari syurga..bukankah itu lebih indah? ana ada 10 jari ditangan.. 10 jari ibarat genggaman tangan yang tak mampu dilepaskan, jari ini yang bakal bersalaman dengan pilihan ALLAH dan berpimpinan hingga ke syurga.. apa anta mahu ana ke neraka jika ana bersama anta sekarang tanpa ada ikatan?

Ana ada rupa, ana cantik tetapi tidaklah secantik wanita yang lain... bukan ana ingin memuji diri, tetapi untuk sekadar pengetahuan anta yang sering memuji kecantikkan ana tanpa jemu, rupa ana yg indah ini bukan sebarangan org yg boleh tatap lama, tetapi sudah lama ana simpan untuk memaniskan serta mempercantikkan wajah ini dihadapan yg halal.. adakah anta yakin, anta pilihan ALLAH untuk ana?
Ana juga ada hati, hati yang ALLAH jadikan dengan penuh kasih sayang.. hati ini hanya layak dicintai serta mencintai yg halal.. apa Anta yakin ALLAH sediakan hati ana untuk anta??

Ana memiliki daya pemikiran yang kreatif dan sukakan cabaran.. Bukan senang nak melihat ana berdaya saing mendidik jiwa untuk ke majlis-majlis ilmu ni. Kalau perlu rotan, rotan.. tapi ana sensitif orangnya, Apa anta yakin y anta mampu sabar dengan ana dalam mendidik seorang wanita??
 Ana juga xbanyak ilmu di dada, ana ni kalau orang tanya bab hukum-hakam agama sedikit konfius jgk, apa anta mampu menjawab pertanya ana setiap kali ana bertanyakan hal agama??

Ana bukanlah wanita solehah, tapi ana sedang berusaha untuk menjadi wanita solehah.. kalau ana tidak mempersiapkan diri untk menjadi yg solehah, jauh langit dr bumi lah nak dapat yg soleh kan.. apa anta tdk mahu mempersiapkan diri untuk menjadi yg soleh??

Pasti anta tertanya2 kenapa banyak pantang larang yg ana kemukan right??

Kehadapan saudara seislamku, Ana bukan wanita yg boleh dibeli dgn wang ringgit sesuka hati, tidak pernah ana meletakkan harga pada diri ini untuk dibeli oleh sesiapa. Wanita itu indah dan sebaik2 perhiasan. Andai wanita menjadi barang dagangan, pasti laris dipasaran ..Tetapi ALLAH meninggikan darjat wanita, sifat manusia ini pemalu oleh kerana itu mahalnya peribadi seorang wanita. ALLAH dah angkat darjat kita tinggi2, kenapa kita nak memperendahkan martabat kita sbgai seorang WANITA?andai hadirnya seseorang untk menguji kesetiaanmu pada ILAHI, persiapkan dirimu terlebih dahulu untuk menjadi yg solehah..:) jual mahal itu perlu, kerana yang mahal itu indah..:) :) Semoga menjadi pilihan ALLAH dlm menggapai redha ALLAH sebagai seorang wanita..^_^

#  Bissmillahirrahmanirrahim.. dengan lafaz yg mulia, ana berjanji untuk mengubah diri ana menjadi yg lebih baik,. :)

^_^ Cikgu Asmalini Ashri

Saturday, December 15, 2012

Azamku : menjadi wanita TERMAHAL :)

Bissmillahirrahmanirrahim.. :)

Saya ( nama kita, sebut dalam hati je) :)..

mulai detik ini, berazam untuk menjadi hambamu yang Solehah YA ALLAH...

Supaya aku layak untuk MU,
Dan menjadi selayaknya untuk dia..

Dunia tdk lengkap tanpa wanita,
senyum indah mereka membangkit cinta,
tiap bait kata mereka bak mutiara yang berharga.

Tetapi, Siapakah wanita termahal itu??

Wanita termahal adalah yg Akrab denganNYA,
Kata2nya ibarat pedang yang mematahkan hujah yg daif,
dunia terasa bahagia dengan adanya mereka,
Namun.. dunia terasa gelap tanpa kehadiran mereka..
Subhanaallah.. wanita termahal.

Bukan pandangan drpd mata manusia yang aku harapkan,
Bukan pujian drp bibir manusia yang aku harapkan,
Dan bukan pula bisikan2 dpd telinga manusia yg aku harapkan..
Cukup ALLAH yg mengiktirafkan,layaknya AKU digelar WANITA TERMAHAL,...

Dengan lafaz y mulia, aku berazam.. dan keazamanku ini menjadi saksi dalam pembentukkan ku menjadi y lebih baik.:) :)

Dear Muslimah .. u deserve to be a  Muslimah, .. jom kejar cinta ALLAH..! ! :) gud luck ..^_^

^_^ A_A Cikgu Asmalini Ashri


Sunday, December 9, 2012

2 HARI : saya kursus KAWEN ^_^

Bissmillahirrahmanirrahim..:)

Firman ALLAH S.W.T yg bermaksud :

"Dan kahwinlah orang bujang (Lelaki atau perempuan) dari kalangan kamu, dan orang yang salih dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah swt akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpa kurnia-Nya, kerana Allah swt Maha Luas (rahmat-Nya dan limpah kurnia-Nya), lagi Maha Mengetahui"

(Surah An-Nur 24:32)

Alhamdulillah..:) 2hari saya menjalani kursus pra perkahwinan.. sangat teruja dan bersyukur , sb terpilih oleh ALLAH untk meluangkan masa menuntut ilmu perkahwinan. ramai juga yang ambil, of cos lah kebanyakkan kawan2 saya je semuanya kan..sebab, ni anjuran UPSI.. pra perkahwinan ini diwujudkan adlh untk memberi pendedahan awal mengenai alam perkahwinan.. wah..! excited kome ye dengar bab kawen.. hoho.. :) sgt2 best dpt join sb pengisian drpd ustaz2 y memberi ceramah pn Mantooop saje, mane taknye bab kawen kan.. ^_^ hari sabtu iaitu hr pertama berdaftar, sy n kawan2 y lain smpai awal.. semangat berkobar2 nieh. pilih tempat duduk pun depan terus tp blakang lelaki.. sb lelaki duk dpn, sb ketua kan,..:) serius, sy cdgkan ambik jela kursus kawen awl2..lps ni takyah pegi dah. nak2 kalo kena pegi ngn pasangan, adeeiii malu tau dop dikenakan.. ( nasib saya dah ambik) .. ^_^... yg dlm dewan tu, semua y pegi y dah ad naluri bersedia untuk kawen dah.. :) saya pun ade jugak la niat, tapi niat jela dulu.. untuk teruskan tu serah kat ALLAH,.. :) ape2pun, cari pasangan dulu.. :) kan? 

haa..! sebelum terlupa, ustaz kesemua ustaz iaitu seramai 8 orang = 8 slot kate, lelaki kena sabar dengan karenah wanita y suka membebel ..sebab wanita mmg dan tersangat suke membebel..hehe. Mashaallah, actually, membebel tu tanda isteri syg suami, n kalau isteri tak bising nt rmhtga jd cm tanah perkuburan plakkan,,:) nasihat ustaz2, bijaklah tangani masalah n konflik dlm rmhtga ye.. kdg2 isu ubat gigi tak ttp pn akan menjadi mslh besar kalau dua2 ego..:) :) satu lagi, kalau nak cr psgn, jgn cri y serasi dengan kta.. sebab kalau contoh suami isteri sama2 minat mancing, asyik nak mancing je kejenya.. sebaliknya, terima hobi y berlainan kerana keserasian itu boleh dilengkapi dengan kesefahaman..:) :) wah..! macam nak kawen doh *_^

sapa y nak kawen awal tu, haaa.. kawen lah.. ustaz galakkan. baik tahu tak, kita dpt jga diri kita dan suami,lebih dekat, y penting halal..:) bercinta sakan kalau tak halal tak nikmat pun.. lepas kawen, pandang wjh isteri/suami dpt pahala.. sblm kawen pndg wjh bf/gf dpt dosa ja manjang..:) pilih2.. ^_^ 

# Okeh, buat shbt2 y terasa n berniat nak kawen dah tu, saya dengan rasa rendah dirinya mendoakan agar ALLAH merahmati baitul muslim yg bkal dibina itu hgga ke syurga..:) :) w'saalam

sayapunnakkawenummi..:) :) - doctormelepasdoh..~~ 

^_^ A_A


Monday, December 3, 2012

Aku ingin memandikan jenazah orang tuaku.....

Bissmillahirrahmanirrahim.. :)

" masihkah kau ingat anakku? aku berlari-lari mengejar kau sewaktu dirimu masih kecil untuk mandikan kamu? saat itu, telatah nakalmu mencuit hati seorang yg bergelar ibu dan ayah...."

setelah jasa ditabur budi..akhirnya, ALLAH memilih ibu bapaku bertemu denganNYA disaat aku belum sempat untuk menabur balas jasa mereka... ALLAH..!! izinkan aku menyentuh jasad ibu dan ayahku..biarpun saat ini, mereka tidak lagi bernafas..

Digengam jari jemari ini, menangis tak berlagu.. seorang anak duduk di satu sudut yang sunyi... siapakah dia?....

ITULAH AKU.. AKU SEORANG ANAK KEPADA KEDUA IBU BAPAKU.. NAMUN APA BAKTIKU PADANYA??

cuba kita bayangkan, andai saat ini kita menerima khabar bahawa ibu atau ayah kita meninggal dunia..apa perasaan kita? saat ini baru kita akan mula flashback balik kan kisah hidup kita dengan mereka,bagaimana layanan mereka terhadap kita,bgaimana lynan kita sbgai seorang anak terhadap mereka.. dahulunya, sewaktu saya punyai ibu, ..sy tdk pernah sekalipun mencium dahi ibu sy,.. yang sy selalu buat ialah, cium tgnnya dan terus beredar pergi. begitu juga sikap sy terhadap ayah sy, hanya mencium tgnnya tanpa sempat merasai kasarnya tgn seorang ayah yang kluar bekerja mencari nafkah.




Hari ini, sy ingin menyempurnakan apa yg tidak sempat sy lakukan dengan memandikan sendiri jenazah ibu dan ayah saya.. kenapa? kerana, bila seseorang anak itu memandikan orang tuanya, baru dia tahu bertapa orang tuanya itu telah berkorban sepenuh hati dalam membesarkannya. Banyak benda yg kita terlepas nak bagi kat mak ayah kita waktu mereka masih bernyawa.. bila ditatapi jenazah itu, baru kita sedar ALLAH telah memberikan kita penjaga yg cukup2 tabah menerima kita apa adanya.

Saya mencurahkan air dibadan ibu, perlahan2 sy menggosok bahu ibu.. ALLAH, sebelum ini sy tidak pernah memeluknya. alangkah indahnya andai ALLAH mengundur masa ini untuk saya memeluk bahu ibu...!!   saya memandikan ibu dengan penuh berhati2 dan perlahan.. teringat nostalgia dimana ibu memandikan sy dengan gurauan yang tak loket dengan gelak tawanya. ALLAH....sy rindu waktu itu..! saya terus memandikan ibu lagi, airmata saya menitis menginsafi diri ini. saya membasuhkan sehelai demi sehelai rambut ibu yang keputihan itu, Ternyata ibu saya sudah tua.. dahulunya, saya sering melihat ibu menyikat sendiri rambutnya dan ketika itu tidak terdetik pun dihati saya untuk menyikat rambut ibu yang telah keputihan itu. Saya terpandang pada telapak kaki ibu,.. hati ini tidak mampu lagi menahan sebak, terlihat parut yang mana membuatkan airmataku tidak mampu lagi menahan hiba.. parut tuuuu.. dulu ibu saya terpaksa bekerja bagi menampung keluarga disamping membantu ayah yang juga berhempas pulas mencari rezeki. Satu hari, ibu terpaksa dikejarkan ke hospital dek kerana kakinya terkena mesin rumput.. namun ianya tidak mematahkan semangat ibu saya untuk terus bekerja mencari sesuap nasi untuk anak2 termasuk diri ini juga.

Selesai memandikan jenazah ibu, saya perlahan2 menyiapkan ibu dengan pakaiannya untuk bertemu YANG ESA.. dahulunya ibu sibuk menyiapkan pakaian saya untuk ke sekolah dengan pakaian serba putih..namun kali ini, tidak sy sangkakan sy menyiapkan ibu jua dengan pkai serba putih yang cukup indah wlpun tdk mmpu sy melihat senyuman diwajahnya.. waktu ibu masih bernafas, sekalipun tidak saya terfikir untuk menyarungkan pakaian serta memanjakan ibu..yg sy fikir ialah, ibu dah reti pakai sendiri dan tak perlukan pertolongan diri ini.. ALLAH, cukup daif saya waktu itu.. saat ini saya merasakan rugi menimpa diri.. saya tidak sempat berbuat begitu kepada ibu walaupun ALLAH telah memberi ruang dan waktu untuk saya melakukan itu... dipakaikan ibu kain kafan dengan penuh kemas dan teliti.. hari ini , saya menghiasi sendiri jenazah ibu  saya sendiri.. YAAA..! jenazah orang tuaku...

Dahi ibu dicium dengan penuh kasih sayang.. Ya ALLAH, ini kali pertama aku mencium dahi ibuku.. kenapa sebelum ini aku tidak pernah terfikir nikmatnya mencium dahi ibuku ini??? mengapa??! dalam hati sempat saya berdoa " YA ALLAH, kau terimalah roh orang tua ku ini disisiMU.. ".. saya melihat para jemaah yang ingin sembahyang jenazah ibu saya sudah bersedia.. sedang asyik menunggu, tiba2 terdengar suara halus di sebalik tirai ..

" tok, kali ni biar saya yang mengimamkan jenazah orang tua saya.."

Subhanaallah.. itu abg saya..! saya perhatikan dengan penuh khusyuk apa yang dilakukan abg saya.. menitis airmata saya mendengarkan doa yang dibaca oleh abg sy buat jenazah orang tua kami.. sebelum ini, kami tidak sempat untk menjadi imam kepada ibu bapa kami sewaktu solat.. maka drpd ini, kami mengimamkan solat jenazah buat mereka.. pemergian mereka dirringi kami adk beradik hingga ke kubur.. dan saat ingin mengebumikan jenazah, kami bersama2 memangku jenazah orang tua kami masuk ke kubur.. itula kali terakhir kami sempat bermanja dan berbakti kepada orang tua kami yang mana mungkin sebelum ini tidak sempat kami lakukan..

_________________________________________________________________________________

Sahabat2 sekalian..
mereka tidak pernah meminta untuk kita cium mereka,
tetapi mereka nak sangat kalau kita sudi cium mereka seperti apa yang mereka selalu buat kt kta..
mereka juga tak pernah nak mengeluh walaupun sakit,
tetapi mereka nak sangat kita memahami,yang mrka inginkan perhatian kita..

Biar kelak, jenazah ibu bapa kita,kita mandikan.. kita kafankan..dan kita sembahyangkan...
Biar roh ibu bapa kita pergi dengan penuh bangga menyaksikan bhwa "anakku yg mempersiapkanku.."
Allahu Rabbi, penting sahabat kita belajar ilmu ni..sebab kalau kita yg memandikan mereka, baru kita tahu sejauh mana ibu bapa kita itu sebenarnya dan disamping itu,mampu menutup aib jenazah ibu bapa kita jua.. Jgn kata " xpela, upah je org mandikan..bukan susah pn..zmn skrg segalanya dihujung jari.." Mashaallah, shbt.. inilah peluang yg kita ada untk tebus balik apa yg kita tak sempat buat kat ibu bapa kita dulu.. kita mandikan mereka, tak sama dgn y kta upah mandikan ye,, pejamlah mata, dan fikirkan..:) :)

# saya hanya menulis, dan sudikan membaca.. :) semoga apa yg kita sama2 kongsi ini mampu dijadikan pengajaran dlm hdup. AL-FATIHAH buat shbt2 yg telah kehilangan ibu bapa tersayang..

^_^ A_A
Cikgu asmalini ashri

Saturday, November 24, 2012

APA kita sedia menghadapi kematian? apa tanda2 kita seblum menghadapi kematian..




Bissmillahirrahmanirrahim....

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah, bersyukur dengan lfz mulia kehadrat ALLAH, krna msih diberi peluang untk merasai hidup didunia pinjaman ini. Apa kita pernah terfikir, andai nyawa kita ditarik sesaat lagi..apa yg kita akan lakukan sesaat sebelum kematian kita?? Insyaallah, semoga ALLAH memilih kita semua untk mati dengan khusnul khatimah..ameen. MATI itu satu kepastian, benda y akan terjadi dan bkl dirasai oleh semua manusia.. saya y sdg mnulis ni pn akan mati, cuma kita tak tau bila kita mati kan? kalau lah kita tahu bila akan mati, pasti ramai saat ini tdk mahu melakukan dosa, sb ingin mengejar redha ALLAH.. Tapi, sengaja ALLAH rahsiakan tarikh pertemuan antara kita denganNYA, sb DIA hnya ingin mencari seseorang yg benar2 lyk untk ke syurganya.. :) :)

Mati ni tak kira tempat, tak kira waktu, tak memilih y tua atau y muda untk mati dulu dan tdk memilih pangkat atau drjat. Seperti video diatas tu jgk, ustz tu mngl saat dy sdg menyampaikan ceramah..Subhanaallah, Sguh ALLAH bgtu baik terhadapnya.. kematian yg sgt baik..bagaimana kita ye? kita sering leka, dan kdg2 tak ingt pun y kita akn mati bila kta dlm kdaan gmbra right? jgn bgtu shbt.. tadi sempat sy menghadiri satu bengkel pengurusan jenazah,,.dan saat itu sy sendri melihat bgaimana nak memandikan jenazah, nak mengkapankan jnzh dan sbgainya.. sy membygkan...andai sy ditempat itu,bgaimanakah perasaan sy.. ALLAHUAKBAR.. !

Sebelum kita bertemu ALLAH.. ada tanda2 y kita boleh perasan pada diri kita sendiri iaitu :
=) tanda2 100 hari kematian
=) tanda2 40 hari kematian
=) tanda2 7 hari kematian
=) tanda2 3hari kematian
=) tanda2 1 hari kematian
=) tanda2 akhir kematian

TANDA-TANDA 100 HARI SEBELUM KEMATIA :
- tanda pertama dr ALLAH
- Tanda untk org islam shja
- selepas asar
- hujung rambut samapai kaki terasa getaran seakan menggigil.

TANDA-TANDA 40 HARI SEBELUM KEMATIAN :
- Tanda ke2 dari ALLAH
- bahagian pusat berdenyut2
- selepas asar
- Daun tertulis di ARASH akan gugur dan malaikat maut akan ikut kita setiap masa kecuali di tandas dan tempat tido.

TANDA-TANDA 7 HARI SEBELUM KEMATIAN :
- Tanda ini hanya diberi kepada mereka y diuji dgn musibah kesakitan , dimana orang yang sakit sebelumnya tidak lalu makan, menjadi berselera untk makan.

TANDA-TANDA 3 HARI SEBELUM MATI :
-terasa denyutan di bahagian tengah dahi antara kiri dan kanan
-mata hitam bersinar
-hidung mula jatuh
-telinga menjadi layu
-telapak kaki akan telunjur kehadapan dan sukar ditegakkan.

TANDA-TANDA 1 HARI SEBELUM KEMATIAN :
-Berlaku sewaktu asar dgn satu denyutan di unbun2.

TANDA-TANDA AKHIR SEBELUM KEMATIAN :
-merasa sejuk dibahagian pusat dan turun dibahagian pinggan dan naik ke halkum...( saat ini, mengucaplah kalimah syahadah)

Serba sedikit yg dpt dikongsikan, kita didunia ini sementara..y kekal adlh diakhirat sana.. saat ALLAH menjemput kita, baru kita sdr kita sbnrnya milik ALLAH. mungkin dahulunya kita nakal, dan byk dosa kita lakukan.. now, ini lah waktu y tepat untk berubah. kalau kita kata "aku xdpt hdyh lg" ..itu slp kita..ALLAH telah memberi, tp saat itu kita sombong untk menerimanya.. kita menolak,kerana kita takut untk berubah.

ALLAH BERFIRMAN DALAM SURAN AL-FATIR :)


Allah s.w.t berfirman yang bermaksud:

Dan Allah menciptakan kamu dari tanah, kemudian dari (setitis) air benih, kemudian ia menjadikan kamu berpasangan (lelaki dan perempuan). Dan tiada mengandung seseorang perempuan, (juga seekor betina), dan tidak pula satu-satunya melahirkan (anak yang dikandungnya) melainkan dengan keadaan yang diketahui Allah. Dan tidak diberikan seseorang berumur panjang, juga tidak dijadikan seseorang pendek umurnya, melainkan ada kadarnya di dalam Kitab Ilahi. Sesungguhnya yang demikian itu mudah sahaja kepada Allah.”(Surah Fatir: Ayat 11) 

# YA SODIQI HABIBATI.. memilih adalah pilihan,pilihan adalah hak dlm memilih.. pilihlah kematianmu dalam husnul khatimah..:) kejar redha ALLAH drpd skrg. waallahua'lam.

^_^ A_A

Friday, November 23, 2012

suara saudara...

Bissmillahirrahmanirrahim...

Ketika aku lahir,
tidak pernah aku terfikir aku akan hidup dalam dunia ini,
dunia bagaimana maksudku..!?
Ya, ini lah...
Dunia Palestine...

Aku berteriak mencari ayahku..!!
ayah!! ayah!! ayah!!
Di kanan ku berpaling mencari ibuku...
ibu! ibu! ibu!
Aku berdiri lagi mencari kakak dan abangku...
Namunnnnnn...
mereka tiada disisiku.. .....

Debu menjadi saksi,
jatuhnya jasad ayah dan abangku ditanah,
darah yang mengalir mencipta nama mereka sebagai sang syahid....
Ini pilihan mereka,kerana cintanya mereka kpd ALLAH...
Ibu dan kakak ku jua pergi bersama gelaran indah itu...
ALLAHUAKBAR,..! MEREKA telah di syurga..

Ibu..! ayah..! kakak..! abang...!
Tunggulah kepulanganku disana...
Akanku kotakan hasratmu,
untuk menumpahkan drhku melawan tentera kejam itu,
Sehingga aku jua SYAHID..!!!

Dikesibukkan hari yg kita jalani, masih ada saudara kita yg jauhhhh lebih sengsara dengan kesakitan. kita disini masih lagi mampu bergelak ketawa bila tgk aksi atau crta lawak kan.. tapi mereka, mane dah ade lawak2 ni.. yg ada hanya tangisan yg meratapi saban hari jenazah keluarga2 mereka yg terbunuh.. kita makan nasi 3 kali shri,makan mee lagi,tak cukup tu mkn mcm2 .. p keluaq dating,,.(sempat lagi) cari makanan,sambil berjalan2 menikmati keindahan alam lah kan ( ayat org kapel ..bajet) .. emmm22 ..sedangkan mereka? hanya mampu melihat piring roti yg dahulunya berisi roti yg ibu mereka buat..bekas air yg dahulunya penuh diisi dan dibawa ke sekolah ..kini mrka hnya mkn apa yg ada, dan sgt jimat..

Hanya sekadar ingin berkongsi rasa dihati..  saya sedih bila ada shbt2 saya yang tdk mengambil berat akan hal sebegini.. kerana nabi s.a.w telah menegaskan bhwa, jika kita tidak mempedulikan saudara2 kita..maka kita bukan dikalangannya,.. Nauzubillah. semua ada komitmen masing2.. tapi, hanya sedikit waktu yg saya rasa tdk mengambil masa yg lama.. hanya sepotong doa sahaja, tolonglah.. saudara kita tu..! kalau diberi keizinan ALLAH.. sy ingin pergi ke sana.. :) ALHAMDULILLAH, sy telah mendaftar untk menjadi sukarelawan dlm membantu rakyat palestine.. anda bila lagi??

Sahabat kisah Palestine ini telah dicatatkan di dalam AL -quran sendiri dalam surah Al-ISRA' ayat 4-7.....

hayati ayat Al-Quran surah Al-Isra' ayat 4-7. Rasa menggigil seluruh badan apabila mengahayati ayat-ayat ini. MasyaAllah, rupanya konflik Israel-Palestine tercatat didalam ayat
2 ini, dan sedang berlaku di depan mata...Subhanallah, aku lalai sebelum ini Ya Allah, kerana hanya pandai membaca Al-Quran, tetapi tidak mahu menghayati isi kandungannyaini sedangkan ini merupakan bukti-bukti kebenaran Al-Quran harus dikongsikan bersama semua.....

Terjemahan di dalam bahasa Melayu bermaksud:
[Al-Isra':4] Dan Kami menyatakan kepada Bani Israil dalam Kitab itu: "Sesungguhnya kamu akan melakukan kerosakan di bumi (Palestin) DUA KALI, dan sesungguhnya kamu akan berlaku sombong angkuh dengan melampau.

[Al-Isra':5] Maka apabila sampai masa janji (membalas kederhakaan kamu) kali yang PERTAMA dari dua itu, Kami datangkan kepada kamu hamba-hamba Kami yang kuat gagah** dan amat ganas serangannya lalu mereka menjelajah di segala ceruk rantau (membinasakan kamu); dan (sebenarnya peristiwa itu) adalah satu janji yang tetap berlaku.......(**Kisah pembebasan BaitulMaqdis oleh pahlawan Islam agung Salehuddin Al-Ayubi)

[Al-Isra':6] Kemudian (setelah kamu bertaubat), Kami kembalikan kepada kamu kekuasaan untuk mengalahkan mereka, dan Kami beri kepada kamu dengan banyaknya harta kekayaan dan anak pinak, serta Kami jadikan kamu kaum yang lebih ramai pasukannya.

[Al-Isra':7] Jika kamu berbuat kebaikan, (maka) kebaikan yang kamu lakukan adalah untuk diri kamu; dan jika kamu berbuat kejahatan, maka (kesannya yang buruk) berbalik kepada diri kamu juga. Oleh itu, apabila sampai masa janji (membalas perbuatan derhaka kamu) KALI KEDUA, (Kami datangkan musuh-musuh kamu) untuk memuramkan muka kamu (dengan penghinaan dan keganasannya); dan untuk memasuki masjid (BaitulMaqdis) sebagaimana mereka telah memasukinya pada KALI YG PERTAMA; dan untuk menghancurkan apa sahaja yang mereka telah kuasai, dengan sehancur-hancurnya.




ALLAH, Saya terlepas pandang.. semogga ALLAH memberi petunjuk kepada kami semua akan apa y terjadi sekarang..ALLAHUMA ameen..:) 

^_^ A_A

Sunday, November 4, 2012

Syukran bg hadiah tu ^_^

Bissmillahirrahmanirrahim.. :)

Alhamdulillah..
Damai hati dalam balutan cintaMU,
Saat ini aku mula sedar bahawa tiada cinta sehebat cintaMU,
hati ini.. setiap saat dan waktu sering merinduiMU,
Mana tidaknya, tatkala aku rebah tersungkur,
KAU tetap dengan ku..

Subhanaallah...
Cinta ini makin hebat,
semakin banyak ujian,
semakin mekar cintaku PadaMU,
Allahurobbi! terkadang aku malu untuk menyatakan rasa cinta ini,
Kerana rasa diri ini terlalu jahil utk mencintaiMU,
Namun Kau tetap menarik hati ini untuk selalu dekat denganMU..

Allahuakbar,..
Mana Mungkin aku akan lari drpMU,
Sedangkan perjalanan hidupku terikat dengan cintaMU,
Aku tidak mungkin berpaling untk kesekian kalinya,
Kerana Aku sedar cintaMU terlalu mahal untk dibandingkan,
Tetapi.. seringkali bermain difikiranku...
Apa aku layak menerima cintaMU??
ALLAH... berikan aku sepenuh ruang utk menggapai cintaMU.. :)
Aku sudi..^_____^

Assalamualaikum..^_^ tetibe teringin nak reka2 sajak sket.. hehe... :) alhamdulillah, masih lagi bernama asmalini dan umur pun makin bertambah.. namun ilmu bagaimana ye? :) insyaALLAH.. akan di top up melebihi top up hp setiap masa,,.^^ emm.. hari tu dapat hadiah.. syukran khatiran , sudi bagi hadiah yg memberi 1001 makna serta pengisian buat diri ini.. saya tahu kita sama2 nak jadi hamba ALLAH yg baik kan..? perlulah mencari ilmu tu..tak kira lah dgn menghadiri ceramah,baca buku,dengar kat youtube n so on.. byk caranya kita nak belajarkan.. kalo rajin semuanya kita dpt..kalo mls?? pk2 lah sendiri..heheh..

Hadiah buat muslimah.. sedap tjuk judul buku ni kan.. pengisian lm buku ni pun byk memberi pendedahan mengenai fiqh wanita.. banyak sgt.. terkadang benda y kecil y kita jrg pndg tu pn ad, tetapi itulah yg membezakan wanita solehah dgn y biase... Subhanaallah.. asmalini, awak beruntung ada yg sudi bg hadiah seumpama ini.. syukran sgt2,. sy suke hadiah yg tak lapuk dek zaman...^_^ dalam buku ni bnyk menceritakan mengenai islam dan wanita,solat,bersuci,puasa,zakat,haji,perkahwinan,pergaulan,perhiasan,kewajipan wanita islam dan juga mengenai hukum2..osem..! semua cukup lengkap lah kan..^__^ pandai si pemberi hadiah ni pilih buku tu ye,.. :) nanti spe2 nak pinjam boleh je jumpe lin ye.. insyaallah, ilmu yg ada kita pakat2 kongsi..^_^

Alhamdulillah.. dpt satu lagi buku.. hilal asyraf..^_^ Bahtera menuju ke syurga.. Allahuakbar, tajuk pun da best,..tapi bace xhabis lagi..heheh.. actly buku ni byk memberi panduan serta motivasi dalam menjadikan diri kekal sebagai seorang khalifah tanpa ragu2.. bila bace.. semangat sgt,..smpaikan y lapar pun terasa kyg,yg mengantuk pun terasa segar dan yg paling penting yang tak bermotivasi dalam memperbaiki diri,terasa melonjak2 untk mengubah diri menjadi yg luar biase..^_^ syukran khatiran ats hadiah yg kedua tu juga,.. saya sangat2 suka hadiah yg tak lapuk dek zaman ni..( eh, ulang balik) ^___________^

Hadiah ni akan saya simpan dengan sebaik mungkin..^_^ emm.,. dan terima kasih juga atas doa2 sahabat2 untk kesejahteraan sy dlm usaha mencri ilmu ini..mohon bantuan para shbt juga ye utk membantu saya..syukran..syukran..syukran..:)

fi akhiri kalam..
Wanita solehah itu..
Berani menghadapi risiko,
tidak takut berhadapan dengan rintangan.. <3

# semoga kita terpilih menjadi serikandi islam..^_____^ ameen..

Monday, October 22, 2012

sedikit perkongsian drpd ana..:) :)

Maaf andai ada yg tersilap, bagi yg pergi ke majlis cinta rasul tu boleh la tambah2 ye,..insyaallah..^^
lagipun yg ni ana copy daripada status ana yg kat fb jgk..:) perkongsian ana di fb, dan ana kongsi di sini juga..^^ perkataan2 ini lahir drpd hati ana sendiri.. mohon maaf andai tersilap..:)


Bissmillahirrahmanirahim.. :)

sedikit perkongsian semasa menghadiri majlis ilmu bersama Habib syech asseggaf :)

Alunan Qasidah menusuk ke hati, Subhanaallah! sungguh merdu alunan ini.. Teringat hati kepada Kekasih ALLAH Muhammad Ya Rasulullah.Rindu pada baginda.ALLAHUAKBAR..! terasa berada di smping mereka2 yg begitu mendamaikan tatkala kaki mula melangkah masuk dengan niat yg satu. Melihat pelb
agai jenis ragam manusia yg masing2 sedang khusyuk mendengar alunan qasidah.. Sungguh, saya tidak rugi bilamana memilih untk menghadiri majlis ini berbanding berada dirumah dan duduk goyang kaki je..:) bertuahnya dipilih ALLAH untk menjadi sebahagian tetamu disana..:)

Tazkirah yg sempat didengar..:)

Berilah hatimu dengan dua perkara... iaitu IMAN dan KECINTAAN.
kerana andai ada kedua2nya, maka sejahteralah hidup. bila engkau memiliki iman, engkau tdk akan pernah gusar dengan ujian..dan bila engkau ada kecintaan,maka kebencian itu tdk akan pernah wujud..

Jangan engkau mempersoalkan " aku tdk cukup kasih syg"!!! kerana Baginda sendiri tdk pernah mendapatkannya sejak baginda masih kecil lagi.. saat dilahirkan didunia,baginda sudah kehilangan ayahnya,saat ingin bermanja dengan seorang ibu..ibunya dijemput bertemu ALLAH dikala baginda masih terlalu kecil..tatkala usia menginjak kezaman kanak2..datuknya pula dijemput Ilahi.. baginda kehilangan semua yg baginda syg.. dalam usaha untk menyampaikan islam, baginda dicemuh..! dihina..! dicaci..! ALLAHUAKBAR, Cukup2 sabar baginda dengan semua yg dilaluinya.. kerana apa?? kerana dalam hatinya ada IMAN & KECINTAAN. baginda beriman kepada ALLAH, dan kasih syg serta kecintaan diperoleh dengan mencintai ALLAH S.W.T..SUBHANAALLAH..

# sahabat2 sekalian, adakala kita lupa yg kita ini umat Rasulullah.. dan,kita tdk berusaha untk mencintainya. relakan hati mencintai Rasulullah, kerana Rasulullah jua memberi sepenuh hatinya untk mencntai kita..andai kita tdk mampu mencintai baginda seperti mana para sahabatnya,berusahalah untuk cuba mencintai baginda semampu kita.. Waallahua'lam..:) :)

Sunday, October 14, 2012

Indahnya detik 3 hari bersama :)


Barisan MPP ikm johor, UTP,KPM kuantan, KPM PJ,UPSI,UITM SERI SKANDAR DAN MELAKA 
UNIMAS dan ASWARA

Bissmillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum.. w.b.t

Hati berdebar2 nak pegi ke kem.. seb kem ni peringkat kebangsaan, n dalam fikiran saya, mesti fasi2 Akan marah2,ktorg kena berlari setiap masa, kena denda n so on..:) siap kemas2 beg, ktorg ke foyer KAB untk tngu abg epul hantar ktorg kat bus.. then naik bus UPSI.. :) :) penat jgk ye,. bertolak ke kem ni memakan masa yg lama jgk.. dlm bus tu perut duk bnyi ja kejenye..heheh.. jalan jammed, sgt2 boring.. sepatutnya kami 5 orang perlu berada di sana pkul 530 selewat2nya.. tapi, lain jadinya.. pkul 9 mlm baru smpai,.heheh.pakcik driver tu mmg sgt baik lah, dy hantar ktorg smpai dpn kem..! tmpt tu di kwsan pendlmn so sukar untk sebuah bas masuk..!  kawasan gelap je.. serius! sgt seram..haha.. ada bran?? :) emm, ALHAMDULILLAH, akhirnya kami sampai di tempat y ingin dituju..^^ oh! lupa nak bgthu nama n tempat kem tu.. nama kem tu ialah, KEM HARAP REDHA di hulu langat.. kedatangan kami disambut oleh fasilitator aizul :) ktorg smpai kat kem tu, slot pertama da start, ramainya peserta.. drpd pelbagai universt :) sblm ktorg masuk ke dlm dewan, ktorg smbhyg n mkn dulu.. slps selesai,.... maka bermulalah detik kami sebagai peserta..!!! :)

HARI PERTAMA

Malam tu kami berkenal2an antara satu sama lain, kali pertama sy pergi kem lelaki lebih ramai berbanding perempuan.. hebatlah..! Semuanya nampak hebat, mane taknya MPP n bakal MPP semuanya.. :) asal motivator tanya " ada sape2 nak tnya tak? " ... fuhhh berebut angkat tgn...! terkejut saya.. hehe. then ktorg main games.. nampak simple, tapi sgt mencabar la jgk..kami terus ke aktvt lain iaitu masuk hutan.. malam2 kami masuk hutan,siyes gelap sgt! tak nampak ap.. memang time tu tawakal jela..heheh.. lps tu, fasi lepaskan kami awal, kol12 ktorg diberi keizinan utk berehat..:) :) ktorg sempat aktvt malam je, sbb ptg tu ktorg kan teperangkap dlm jammed..^__^

HARI KEDUA

Aktvti bermula seawal jam 6.30 pagi dengan senaman ringan tapi sgt best,, lelaki diasingkan kerana pergaulan tetap terbatas ye even bercampur.. dlm grup pn tak bercmpur lelaki perempuan.. :) selepas srpn n senaman tu ktorg pn mulalah aktvt yg sgt mencbr mental dan fizikan ktorg.. iaitu,,.mendaki gunung.. perjalan mengambil masa 6jam pergi 3jam dan balik 3 jam.. masa mendaki tu.. mmg byk benda terjadi.. ada yg jatuh tersunggkur,pacat masuk dalam baju lah,jumpa tapak kaki babi, nampak kijang n byk lg.. bakat kepimpinan terserlah bilamana kami semua menjadi leader untk semua org..Alhamdulillah..! akhirnya kami smpai di kawasan air trjun yg Subhanaallah ckup indah! ! sgt indah.. sesi ambik gmbr bermula la ye, sebab tempat cntik kan..heheh.. then sejam duk berehat kat air terjun tu, ktorg pun mula berangkat trun.. untk trun ke bwh lagi2 sgt mencabar, sebab time tu hujan lebat dan jalan sgt licin.. sy 4kali jatuh n kaki seliuh. tp,tetap kuatkan semangat untk bgun dan teruskan prjlnan.. :) saya terlihat air terjun yg jernih disebelah bertukar menjadi air bukit wrna coklat da sgt dlm.. takut jgk la kalau2 tergelincir jatuh kan.. huhuhu,.. nasib baik ktorg ada seorg peserta lelaki yg menjadi penolong dlm perjalanan kami dek kerana kami 4 org terpisah jauh dgn team2 yg lain.. :) ALHAMDULILLAH, akhirnya smpai semula di kem tu.. kami mandi2 dan bersiap2 untk solat.. pukul 2.30ptg kami berkumpul semula dlm dewan.. ckgu jinggo adlh motivator ktorg dan beliau sgt hebat! emm, sesi penghargaan bermula.. ramai y berebut angkat tgn nak bg ucpn,:) then sy memang touching dgn semangat2 serta kata2 kawan2 sy kat cni.. sy menitiskan air mata, cgu jinggo suh sy bgun dan luahkan knpa sy mengis, then sy explain.. ramai y trut menangis.. :) :) heheh... sebelah malam pula kami adakan malam kebudayaan dan sgt teruja dengan persembahan pelajar aswara..! hebat..:) 

Selesai pementasan tu, ktorg main satu games y sgt menguji minda seorng pemimpin.. gamesnya disebut " PELABURAN" :) :) ianya memerlukan kata sepakat serta satu suara.. :) mmg sgt mencabar kerana setiap y menyertai kem ni adlh drpd ltr belakang berbeza,.so byk pendapat..! tapi ALHAMDULILLAH, grup sy menang.. :) :) 

HARI KETIGA/HARI TERAKHIR

Seperti biasa kami bersenam dan sarapan pagi, sebab lepas tu ada aktvt meredah sungai.. mata akan ditutup dan kita akn berjalan sendiri,.. habis kami hari tu bermandikan lumpur,, saya  yg tak pernah menyelam ni pun da pandai menyelam..heheh.. detik2 akhr kami bersama... teringat kenangan semalam..kami berkenalan, berkongsi pendapat dan idea,bergurau senda sebelum tido..mandi bersama,bertukar2 senyuman,.. sgt rapat..! rindu dan rsa xnak berpisah...fasi2 sgt baik dan tdk membuat kami stress spnjg kem ni..:) ingtkan garang,tapi...emmm,siap jadi kawan lagi tu..! hheh... selepas selsai bermandikan lumpur, kami kembali semula ke kem utk kemas brg2.. :( sedihhhhh sgt time tu..rse cm nak tmbh lagi byk hari..huhhuhu.. kat kem ni ad iman muda, bakal PM,bakal menteri kewangan, bkal ckgu n rmai y berkebolehan dlm kepimpinan,... sgt2 teruja dan bersyukur dpt bersama..:) mase nak berpisah tu, peluk2, tukar no phone,nanges2 same.. haha.. memang sweetlah :D lepastu masing2 bawa diri....................................... :( 

# semoga ALLAH pertemukan kita disatu pertemuan yg lain.. saya sgt berbesar hati serta bersyukur menjadi salah seorang peserta di KEM HARAP REDHA..pengalaman ini sgt mahal,tidak semua org dpt merasainya,namun kita boleh membuat org lain rasa ingin menjadi sebahagian drpd kita dengan berkongsi pengalaman kita..:) Seorang pemimpin wujud bilamana ditengah2 kontroversi serta pelbagai konflik yg melanda,drpd situ baru kita tahu siapa yg layak bergelar SEORANG PEMIMPIN,. :) tahniah buat semua y terpilih.. :) syukran ALLAH,.. sy dpt kenal dgn rmai org.. ! bukan calang2 org kerana mereka barisan org y hebat..^________^ 

Sunday, October 7, 2012

Daripada mana datangnya sebuah cerita?

Bissmillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum W.B.T..

Alhamdulillah diberi kesempatan untuk menulis sesuatu di laman blog saya ni..:) harap apa yg cuba saya sampaikan memberi serba sedikit ilmunya buat saya dan para pembaca yg dirahmati ALLAH.. Insyaallah..:)

Semasa dalam perjalanan nak p pergi ke kelas, sorang kawan saya datang dekat ngn  saya dan tanya.. " eh lin, awak ada dengar tak berita kat upsi ni yg sal isu budak perempuan kena rompak" .. saya cakap, ye saya ada dengar..tapi cerita tu sangat mengelirukan otak dan fikiran saya..macam2 kesimpulan sy dengar dan ianya sangat berbeza setiap jalan cerita yg diceritakan.. emm, maka saya terfikir, ini isu yg sngt tergempar berlaku atau lebih dekenali sebagai ISU SEMASA.. actly, banyak sekarang kalau bukak paper isu2 semasa yg berlaku.. cntohnya mgnai bajet 2013, pembuangan bayi ( sudah normal), isu politik dan sebagainya.. Jadi, saya tertanya2 kenapa "ISU-ISU SEMASA" ini wujud? ? ? baiklah, dari sudut pandangan saya.. kemungkinan yg kecil ianya wujud disebabkan 3 faktor utama iaitu :

1) SI PELAKU
2) KES/ATAU KEJADIAN YG BERLAKU
3) MEREKA YANG MENYEBARKAN ISU-ISU INI

Secara kesuluruhan yg dapat saya simpul mengenai faktor diatas ialah.. andai tiada si pelaku yang mewujudkan kes atau kejadian itu mungkin tiada isu2 semasa dalam negara kita ini dan andai tiada yg menyebarkan serta memperbesarkan sesuatu isu itu, mungkin isu2 ini tdk akan dipandang.. Tidak kira lah hatta ianya isu berkaitan kes rompak,kes bunuh,kes ragut,politik dan sebagainya.. punca yg utama wujudnya isu semasa bg pndgn sy ialah adanya si pelaku dalam watak ini..:)

Kalau kita lihat isu2 negatif yg berlaku sejak akhir2 ini.. sebab utama mengapa berlakunya isu sebegini ialah kerana masyarakat sekarang kurang pengetahuan agama serta aqidah tidak kukuh. Andai aqidah serta kefahaman tentang agama kita kuat nescaya isu2 negatif dapat dielakkan.. Subhanaallah, Kan bahagia dunia andai semua manusia memahami.. :) :) jangan kerana diri kita jahil, maka negara menjadi terkenal dek kerana ranking jenayah paling tinggi dicatat.. maluuuuu..!

Sedarlah wahai sahabat2 sekalian, mungkin kita dikelompok yg kecil sekarang dan tdk dipandang, namun jgn disebabka kita, peratus kes jenayah negara kita naik,.. :) berubah daripada sekarang dan saling mengingati antara kita.. waallahua'lam..:)

Thursday, October 4, 2012

SIBUK? APA MAKNANYA...

Bissmillahirrahmanirrahimm..

Assalamualaikum w.b.t..

" Berbahagialah kamu, bila ALLAH memilih kita untuk SIBUK dalam urusanNYA,kita berusaha melawan nafsu lain dalam menyibukkan diri untuk terus mendekatiNYA. tersenyum bilamana org lain sibuk mengejar dunia,tetapi kita sibuk mengejar akhirat.. kita tidak rugi,malah tersangat beruntung..ALLAHU RABBI.. semoga kita sentiasa menjadi PILIHAN" ...

( Asmalini Ashri,2012)

Dalam kesibukkan melayan perasaan, hati tiba-tiba terdetik " Mashaallah! apa yang telah aku fikirkan ni.. belum tiba saatnya" .. kalian pasti pernah merasainya kan? :) hati2 dengan penyakin hati ni, sibuk melayan perasaan dlm mengingati ALLAH its ok .. sibuk kearah benda yang memberi kesedaran pada hati n diri tidak ada salahnya..:) baiklah, Sibukkah sekarang? sibuk tu apa ye..?

" keje banyak, xtau nak buat yg mana satu..esk da nak kena submit..alahaiiii"
" eh, aku sibuk skg.. tgh meeting..call sejam nati ok"
" maaf saya sibuk"

Statement diatas sering kali kita dengari kan? mmg lumrah manusia untuk sentiasa "sibuk" .. tetapi sibuk yang macam mana kita nak ,,biar dgn kesibukkan itu kita mampu menjadi seseorang yang dipandang ALLAH? sedikit perkongsian, insyaallah hrp kita mampu jdkan pengajaran..:)

1) Sibuk kearah menegakkan islam

tidak salah kita nak meeting, :) nak menegakkan islam perbincangan perlu dilaksanakan bersama2 dgn ahli jemaah yg lain, tetapi perlu ditegaskan.. lihat waktu, andai tibanya wktu solat, xsalah kan kalau kita solat berjemaah bersama2..:) dan sebagai leader/amir yg conduct perbincangan tu, boleh la selit2kan unsur tazkirah atau peringatan sesama kita.. supaya kita sdr tgjwb kita sbgai seorang khalifah..:)

2) Sibuk mencari nafkah yang halal

titikan peluh yg membasahi tubuh badan anda bakal menjadi saksi kerja keras anda kelak.. :) andai waktu yg anda habiskan itu digunakan untk mencari nfkah yg halal,insyaallah ganjarannya berlipat kali ganda..:) bagi ibu bapa yg mencari nafkah, carilah nafkah yg halal, kerana wang yg digunakan atau sumber yg digunakan untk membuat perbelanjaan hdup adlh slh stu benda yg penting dlm pembesaran anak2 anda.. andai wangnya halal insyaallah,perkembangan atau tumbesaran anak2 juga akan baik,..jika tidak, sebaliknya:) berhati2 dengan sumber rzki yg anda cri..

3) Sibuk mengejar cinta ALLAH

Alhamdulillah, sy sgt tertarik dengan kata2 ini..

" izinkan aku meraih cintaMU dalam perjalanan hidupku ini, aku tidak kisah waktuku dihabiskan dlm mengabdikan diri kepadaMU, kerana aku tahu tiada yg terindah selain cintaMU"

nak rebut cinta ALLAH bukan hanya setakat berdoa je , perlu disertakan dgn niat dan juga perbuatan.. :) xpe, biar org nampak kita sibuk,...  lebih elok "sibuk" Kat ALLAH kn? sebenanya sibuk dgn ALLAH ni boleh mengelakkan diri kita terjerumus dlm faktor2 negatif,sosial dan sebagainya.. :) contoh : kalau kita da set after isyak nak mengaji quran, maksudnya waktu itu kita sedang focus untuk mendekati ALLAH...berbanding dengan org lain yg after isyak nak buat date kat cafe atau kat mane2 .. sape lg rugi? boleh nmpkkan? :)

4) Sibuk menuntut ilmu

Yang ni ramai yg buat..:) alhamdulillah.. hampir separuh juta rakyat Malaysia khususnya y berjaya masuk ke IPTA/IPTS.. ini menunjukkan betapa malaysia mempunyai rakyat yg berdaya saing serta bijak menggunakan peluang..:) belajar tanpa niat ibarat menabur janji kosong yg tiada makna.. niat tu penting, kerana ia memandu kita bertemu dgn ALLAH.. andai niat kita lillahi taala, insyaALLAH, segala urusan akan berjalan dgn lncr, sebolehnya diwaktu yg diizinkan ALLAH ini untk menuntut ilmu kita gunakanlah dgn sebaik mungkin. yg mana kita rase boleh hold dulu, kita fikirkan kemudian.. :)

5) Sibuk memperbaiki diri 

selalu kita lupa untuk muhasabah diri kita kan.. balik kelas je,letih dan tido...bangun2 je buat asgmnt dan tgk citer..,then...habis semua tu smbung tido balik.. emm, mane mase untuk diri kita? yes,diri kita pun perlu ditarbiyyah oleh kita sendiri jugak..kalau kita tak mampu mentarbiyyah diri kita mana mungkin mampu mentarbiyyah yg lain right? :) lihat pada diri.. checklist apa yg nak di ubah.. contoh kalau dulu kita kuat ketawa,kita kurgkan.. kalau dulu kuat berbelanja,kita kurangkan..kalau dulu pkai bju ketat,kita longgarkan..n etc..^^ bukan waktu down je anda nak muhasabah diri ye, tapi tiap detik n saat.. ingt, apa yg kita lakukan tadi n sepanjang kita berjalan.. lihat org disekeliling kita..dan cuba belajar untk menjadi seseorang yg mampu memberi nasihat srta teguran dan kita juga boleh menerima tguran..:) jgn sibuk nak mengkritik,sedangkan benda itu kita buat.. mengkritik dan menegur berlainan caranya ye.. mengkritik mgkn mbuatkan seseorang mdh terasa,tetapi kalau menegur insyaallah mudah untk meresap ke dalam jiwa.. tiada slh kedua2 cara tadi,tetapi harus ingt,bijaklah menjaga perasaan org lain..:) :)


Cukup disini saja perkongsian.. andai anda ad penambahan boleh tmbh..^^ syukran jazilan .. jazakallahu khairan kathiran..:) :) be a good muslim  :) ALLAH syg..<3

Monday, October 1, 2012

Sebuah Pulau :)

Bismillah..

Assalamualaikum w.b.t

" Tunjuki kami jalan yg lurus iaitu jalan orang yang telah Engkau kurniakan nikmat kpd mereka,bukannya jalan orang yang Engku Murka terhada mereka dan bukan pula jalan orang yang sesat" (Surah Al-fatihah Ayat 7)

Maha Suci ALLAH yg menjadikan langit dan bumi,siang dan malam,apa yang ada didalam bumi dan di luarnya.. sedikit perkongsian yg sy anggp boleh dan mudah untuk anda(pembaca) fahami..insyaALLAH :)

Pernahkah anda merasakan sesuatu yang sangat2 berat untuk anda hadapi sehinggakan anda merasakan tiada jalan penyelesaian untuk masalah anda? yes, sy yakin ada golongan itu,dan hari ini insyaALLAH kita cuba sedaya upaya untuk keluar daripada kesusahan itu dan cuba anggap sesuatu masalah itu simple..:) kerana apa? kerana SETIAP MASALAH YANG BERLAKU ADA JALAN PENYELESAIANNYA . Baiklah, sy akan bagi satu analogi,dan anda cuba fikirkan secara logik dan cuba fahaminya..:)

Katakan anda lemas di suatu tempat yang tiada penghuni,lautan mengelilingi anda,anda tercari sesuatu untuk dijadikan pautan untuk anda mencari daratan,tetapi pandang kanan dan pandang kiri anda tetap tidak menjumpai sesuatu yang boleh anda jadikan pautan. Tenggelam timbul jasad melawan arus,tak berdaya badan hendak melawan pukulan ombak yang semakin menghentam jasad anda. Tiba-tiba, anda terlihat sebatang kayu balak lalu dengan pantas anda mencapainya. 2jam anda terperangkap dilautan sehinggakan anda merasakan " YA ALLAH , mungkin ini cara pengakhiran nafasku". Kayu tadi membawa anda ke persisiran pantai yang mana di sana ada sebuah PULAU.

Ye PULAU.. tiada penghuni, yang ada hanyalah ANDA ! Di pulau itu fikiran anda sekali lagi buntu,tidak tahu diman hendak dituju, ingin ke kiri hutan,ingin ke kanan juga hutan. Anda mula merasakan " Ya ALLAH mungkin ini pengakhiran hidupku".. Di satu sudut anda mula menangisi kerana mengingati dosa2 yang telah anda lakukan sewaktu anda senang dahulu. Anda meraung seorang diri ditengah-tengah pulau yang tiada penghuni sehinggalah anda tertidur dalam esakkan malam.

Paginya, anda terjaga daripada lena kerana merasakan teriknya matahari di kepala, Terdetik di benak fikiran untuk masuk ke hutan mencari sesuatu untuk dijadikan alat meraih pertolongan. Dengan ilmu serta kepakaran yang ada,anda berjaya membuat bendera dengan menggunakan kayu dan baju anda. Dua jam anda menantikan pertolongan,tetapi tiada sahutan daripada mereka yang sudi. Lalu anda menadah tangan memohon pertolongan daripada ALLAH dengan sebenar2nya ikhlas sampaikan airmata kering dan tidak mampu lagi mengalir. selang 3 jam selepas itu, helikopter diudara menunjukkan yang mereka mula menyedari bahawa anda terperangkap dipulau dan mereka mula membantu. Maka selamatlah anda daripada terperangkap dipulau tersebut dan kini anda mula merasakan "sungguh aku bersyukur ALLAH telah MENOLONGKU".....




Sahabat2 sekalian, :) macam mane? boleh faham? ok, cuba anda explain sikit apa yang difahami? :)


ok baiklah, saya akan cuba bagi penjelasan mengenai apa yang cuba sy hide melalui analogi diatas,...:)

Kita manusia.. terkadang hidup penuh dengan kenikmatan, ALLAH bagi,bagi,bagi sehinggakan kita lupa untuk bersyukur.Sampai satu saat,bila ALLAH mendatangkan  serta menimpakan sesuatu yang dasyat kepada kita..barulah kita sedar mengenai kesilapan kita, kita terasa masalah itu tersangat besar sehinggakan kita Berani mengambil jalan yang salah. MASALAH, semua manusia ada masalah.. kalau kita xde masalah saya yakin dan pasti anda akan lupa pada ALLAH.

Analogi saya diatas mengenai "andai anda terperangkap di sebuah pulau" :) lautan yang mengelilingi anda itu diibaratkan adalah sebagai masalah yg melanda anda, semakin anda lari,semakin anda lemas dngan sendirinya sehingga membuatkan anda buntu untuk lari kemana. Lautan itu membuatkan anda berputus asa dengan diri anda dan merasakan mati adalah jalan terakhir tanpa memikirkan cara bagaimana untk menyelamatkan diri. Manakala ombak pula ialah mereka yg memulaukan anda serta cuba untuk menjatuhkan anda. Ini akan membuatkan anda mula merasakan diri tidak berupaya serta tidak diperlukan lagi. Dan kayu itu, anak kunci penyelesaian bagi panduan anda untuk menyelesaikan masalah yg anda hadapi.. dan yang menjadi penyelesaian bagi masalah anda ialah ANDA SENDIRI . ye! anda lah kunci utama dalam penyelesaian masalah anda,.. Muhasabah diri anda,dan check apa silap anda pada ALLAH,bila anda berseorangan baru anda tahu ALLAH BERSAMA ANDA :) kita sering lupa bila dikaburi kenikmatan sehinggakan bila datangnya masalah baru anda sedar siapa yg MEMBERI :) :)


Akhir kata, sahabat2 kawal fikiran kita,kerana ia bakal mempengaruhi tindakkan kita terhadap sesuatu perkara..^_____^ Ingat! ALLAH is always right.. anda jaga ALLAH, ALLAH jaga anda..:) walaupun sebesar mana masalah yg dtg,ingtlah ada penyelesaiannya.. :) :)

fi akhiri kalam, maaf andai ada yg tersilap..:) waallahu'lam:)
                                                                                 

Sunday, September 30, 2012

Tiada kejayaan tanpa langkah

 Kejayaan, satu perkataan yang sering kita sebut,kita ungkap,kita yakini akan berlaku kan? tetapi,disebalik perkataan itu tersimpan 1001 makna yang perlu kita berusaha untuk mencungkilnya sendiri. Tertarik dengan sepotong ayat yang membawa makna yang mendalam iaitu :

" ALLAH TIDAK AKAN MEMBEBANI SESEORANG HAMBANYA DENGAN BEBANAN YANG TIDAK MAMPU DITANGGUNG ATAU DIPIKULNYA"...

Sahabat yang dikasihi ALLAH,

Satu kejayaan yang besar ialah apabila kita Berjaya menjadi seorang mukmin yang cemerlang. Rata-rata mereka yang seusia dengan kita yang masih belajar di IPTA/IPTS atau dimana-mana pusat pengajian lain sibuk mengejar kejayaan akademik berbanding mencari ilmu agama sebagai pelengkap hidup. Fenomena ini memberi impak yang negatif dalam pembangunan ummah. Hal ini terjadi kerana manusia sekarang terdidik atas dasar mencari pekerjaan yang menjamin kehidupan yang selesa,jadi untuk mendapatkan pekerjaan yang selesa pencapaian mereka dalam bidang akademik khususnya dititikberatkan. Sebagai seorang mahasiswa/i , seharusnya kita perlu bijak dalam membahagikan masa untuk mendalami sesuatu ilmu kerana kedua-duanya adalah sangat penting dan merupakan asas kehidupan seseorang yang beragama islam.

Melihat kepada kejayaan para sahabat yang meraih pointer tinggi 4.0, terdetik dihati " kenapa aku tidak mampu memiliki kejayaan sepertinya" ? .Sahabat-sahabat sekalian tidak ada kejayaan yang datang bergolek, mungkin kelebihan yang ada padanya itu membuatkan dia mampu memperolehi kejayaan besar dalam akademik,andai kita tidak mampu memiliki sepertinya maka cuba selidik apa yang terkurang dalam diri kita.Mungkin kita telah berusaha tetapi hasilnya terkadang kurang memuaskan hati kan? sebenarnya, ALLAH telah menggantikan kejayaan yang kita tidak peroleh dalam akademik itu dengan kejayaan yang lain,cuba kita duduk disatu sudut dan berfikir bertapa ALLAH itu MAHA PEMBERI terkadang DIA tidak memberi apa yang kita inginkan kerana DIA tahu apa yang kita perlukan dan DIA beri apa yang kita perlukan.

Nasihat buat sahabat-sahabat serta diri yang sedang menulis ini juga,:

" Berusahalah seakan-akan engkau sedang menakluki kota Costantinople
 Yakinilah usaha anda akan dibayar seakan-akan anda sedang bersedekah,
 Melangkahlah seakan-akan anda ingin menjadi mujahid atau mujahidah..
 Dan berdoa pada ALLAH seakan-akan engkau berusaha untuk ke syurgaNYA.!
INSYAALLAH KEJAYAAN ITU MILIK ANDA :) :)

Wassalam.

Saturday, September 29, 2012

aiman azlan.. emm, good:)

AS salam.. hari tu aiman azlan ad komen my status, alhamdulillah dpt jgk sedikit penambahan ilmu.. sebelum ni sy kurg memahami, n alhamdulillah, abg aiman tlg sy dgn cra y mdh utk difahami..:) syukran abg aiman.. tu la, kalo kita xtau better tnya y pkar,xyah malu2 ye..kan nak blaja,.. :) 2,3 hari sedikit down la jgk dgn keje2 ni..tapi alhamdulillah,ALLAH sibuk kan sy dengan gerak kerja mencari ilmu ini supaya sy mampu elakkan dri drpd terjerumus dalam kesibukkan y direka atau diada2kan oleh syaitan.. :) tertarik dgn komen yg dihantar oleh im najdi hari tu,n alhamdulillah.. bersemangat dgn kata2 abg najdi..:) syukran ..<3 semoga ALLAH menyayangi kita semua.. :) as salam..

Friday, September 28, 2012

Sudah mula mengatur langkah..:)

Bissmillah..
Assalamualaikum..:)

Alhamdulillah, selesai sudah kelas tarannum dgn ustaz ye..^^ sgt best cls tarannum ni.. ramai kwn2 sy y masuk,ad kos bhsa arb,akaun,bsnes,keushwnan,tesl,moral ,pakk n byk lg la.. pendek kate, cls trnumm ni smua golongan bleh masuk.. bukan khas budak p.islam je ye..:) ok, sekarang tengah mengumpul tenaga mental n fizikal untk teruskan langkah2 yg seterusnya... insyaallah, alhamdulillah,ALLAHUAKBAR, sudah banyak ye asgmnt,test n event2 y berpusu2 skg..^___^ insyaallah tgn n hati ini bakal menyambutnya dengan ikhlas dan berlapang dada..:)

ok, untk event yg terdekat ni insyaallah KAB akan buat karnival dan harap semuanya berjalan dgn lncr.. then yg paling sedih sikit, raya haji n deepavali xdpt balik sebab ad jelajah KPT kat UMP,UITM MELAKA,UTP dan UIA.. xpela xdpt balik pun, harap prog y diisi ini mampu mentarbiyyah kan diri saya y serba kekurangan ini..:) insyaallah sy akan ke UTP n UIA.. :) :)

emm, Buat shbt2 y ad kelapangan.. jom same2 kita penuhi surau ataupun masjid2 disekitar kolej kediaman kita.. kalau sape2 y berminat nak join usrah ataupun halaqah jom..kita same2 buat..:) nak kan ilmu kita xbleh malu.. kalau kita rase diri kita perlu dibaiki,ini lah salah satu caranya..:) insyaallah.. :) ok la, nak siapkan paperwork n cri jurnal untk finance.. ok,satu lagi..jgn lupe tgk bajet 2013..:) :) assalamualaikum..

Monday, September 24, 2012

Dia isteriku hingga ke jannah :)

" Tahniah puan,kandungan puan dah masuk 3 bulan" .. Alhamdulillah,sebagai seorang wanita aku mengucapkan syukur yang tak terhingga, terasa ingin rebah sujud mengucap syukur.Suamiku disebelah bagai tidak percaya kerana disangkakan aku hanya  demam biasa dek kerana 3 hari aku muntah tanpa henti.Puas diajaknya ke klinik,tapi ditolak mentah-mentah olehku. Tersenyum aku sambil melihat wajah suamiku yang kacak sejak azali lagi disebelah yang sedang memandu dengan penuh berhati-hati. "Abg,syg nak tanya benda boleh? .."Boleh,apa? ".. "Abg...syg syg? " terdengar gelak nakal suamiku yang mencuit hatiku,ye dialah lelaki yang berjaya mencuri hati dalam istikharahku dan sekarang dialah imamku. .. " kalau abg tak syg syg mcm mane?" suamiku cuba main tarik tali,kerana dia tahu aku seorang yang sensitif dan mudah merajuk." ok! takpe lah kalau cmtu" .. " hahaha..! eh..dah nak jadi ibu pun still nak buat perangai mcm baby lagi? syg, of cos la abg syg syg sgt2.. abg kan dah janji nak pimpin syg hingga ke syurga" .." abg, kalau anak kita lahir nanti abg nak laki ke perempuan? " sambil tersenyum.." abg tak kisah,laki ke perempuan sama je..ha! kalau kembar lagi baik" ..


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Usia kandunganku hampir mencecah 7bulan,diusai perut yang semakin membesar. Alhamdulillah aku bakal melahirkan seorang mujahid yang insyaALLAH bakal memperjuangkan kedaulatan islam. " Syg, anak kita nanti biar lah ikut muka syg ye" .. " Nape muka syg je,kan anak abg jugak" seperti biasa,kami akan sentiasa bergurau senda untuk mengeratkan tali kasih sayang antara kami. Sambil menonton semanis kurma ku pandang wajah suamiku, Ya Allah  cintaku kpdnya semakin bertambah.masakan tdak,ingin berpisah seketika sahaja aku tidak mampu ini kan pula untuk selamanya. Selalunya kalau suamiku mempunyai urusan diluar yang memerlukannya keluar untuk beberapa hari,pasti aku akan ikut serta.Kerana baginya, keselamatan aku perlu diutamakan. Sesungguhnya aku teramat bersyukur memiliki suami yang sebaik dia. Andai sudah ketentuan kelak umurku tidak pnjg,aku ingin suamiku menjadi pendamping ku jua disyurga...Aminnn..


Terdengar azan subuh berkumandang, pantas aku bangun dari mati seketika.Alhamdulillah, masih bernyawa dan mampu merasai udara pinjaman ALLAH, aku melihat suamiku begitu lena disebelah.."Ya ALLAH , imamku sungguh penat hari ni ye" bisik hatiku.. Aku mencapai tuala untuk mandi dan terus kejutkan suamiku untuk solat berjemaah. Setelah selesai berjemaah bersama-sama,seperti biasa suamiku akan  mengambil masa sedikit untuk memberi nasihat serta muhasabah diri bersama-sama. "Syg, hari ni jom kita pergi jogging" ........." emmmm, boleh! untuk abg, syg sgup lakukan apa saja.yela takut nanti tak sempat pula kita nak jogging sama-sama" sambil gelak        ........." syg, tak baik ckp macam tu..kita akan sentiasa habiskan masa bersama,cuma abg minta maaf sebab kalau abg sibuk trpaksa tgl syg dgn baby je" .............. " alalala, nak touching2 plak pagi2 ni.. ok,jom bersiap..syg nak buat sandwich untk bekalan kita" ............ " ok, jgn lupa abg nak tarok cili lebih " ... lalu beredar naik keatas.

"Abg jom kita berehat kat bawah pokok sana"............."Syg da penat ye? alaa,baru 10minit jogging..baby dalam perut tu nak berlari lagi" .. tawanya mencuit hatiku........." abg,syg penat.." sambil merenget ibarat budak kecil yang mahu didukung......." ok2,abg tahu.. jom kita berehat kat sana" ......
melihat ramai manusia drpd pelbagai golongan yang datang untuk merasai sendiri keindahan alam ciptaan ALLAH di sini. Bertuahnya aku mampu merasai semua ini dan aku kira bayi dalam kandunganku jua mampu merasainya. " syg, nanti kalau berpantang biar abg jaga jela,tak payah balik rumah mak ok tak"  aku ketawa dengan omelan suamiku,baginya kalau aku berpantang di rumah mak bermakna tinggal dirinya sendirian disini keran terpaksa bekerja....... " emmm, nanti kalau abg kerja sape nak jaga syg?" saje aku cuba mencuri kerisauan yang ada dalam hatinya..........." abg kan dah janji nak jaga syg,janji akan jadi doktor yang baik buat syg sorang je" .... ......" abg ni, xpela..xpyh susah2kan diri..insyaallah syg lagi ok kalau mak yang jagakan,abgkan takde pengalaman jadi bidan" ..geli hatiku mengusik suamiku yang dari tadi tidak berpuas hati dengan jawapanku..tugasnya sebagai seorang doktor memerlukan komitmen yang tinggi bukan untuk diriku sahaja,malah buat para pesakit dibawahnya jua....... " macam mane abg ni,kalau syg meninggal time bersalin kan susah la plak abg nak duk sorang".................."skali lagi abg dengar syg ckp mcm tu,abg tak kan maafkan syg!"... Mashaallah, kata2 itu tidak terniat untuk aku lafazkan dan juga tdk terlintas untuk mengguris hati suamiku .." abg,mf syg tersilap" ...dipeluk aku erat2,ternyata hati suamiku begitu mudah tersentuh kerana aku sedar ada airmata y membasahi tudung di bahuku..

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Tahniah dr. hafeey, isteri anda selamat melahirkan seorang putera.." ... " ALLAHUAKBAR!!! syukur alhamdulillah... dr.syuhada, isteri sy macam mane? boleh saya masuk jumpa kedua2nya? " ... " dr.hafeey, masuklah.. raikan kegembiran kamu tanpa tangisan" ...."terima kasih dr.syuhada..."

"Assalamualaikum syg.."..





Insyaallah.. wiill be contnued :D

Sunday, September 23, 2012

MAHASISWA/MAHASISWI SILA BANGKIT!!!!

Bissmillah..

Assalamualaikum...

MASIH samar2,masih blurr,masih xtau ap yg terjadi di kampus anda sekarang ?? why xtahu,..? sb tgh tdo kat bilik? jgn bagi alasan yg boleh buat org lain tergelak dgn anda.! common syg! skg musim anda membuat pilihan tepat. ! trun lah melihat dengan sendiri janji para pemimpin anda.. lihat pada kebolehannya untk melakukan serta menggalas amanah itu ! Alhamdulillah semalam sempat konvoi beramai2 ke kab/kz setelah pergi ke kuo.. Subhanaallah,menitis air mata melihat pejuang2 islam mula bangkit dengan penuh semangat..! yes..anda sendiri boleh menilai.bukan sy shja y berada disana mampu menilai sape yg layak..tetapi anda juga, even anda tidak turun ke bwh bersama2 ats sbb2 tertentu its ok,..! kerana kami thu, kamu ad pilihan y tepat..:)

Tindasan yg dilakukan itu adlh adat y normal dlm PRU/PRK atau dlm mane2 plhnrya right? so! please.. semangat bersatu itu penting..biar kita sedikit,biar kita dihina,dimaki dicemuh olh mereka! asalkan kita brni dengan ap yg kita pegang..! janji ALLAH,pertolongan ALLAH,perancangan ALLAH itu lebih hebat.. jadi, nantikan..:) :) :)

Sama2 kita solat hajat, semoga ALLAH mengurniakan kemenangan buat kita semua..! TAKBIRRR..!!

Friday, September 21, 2012

assalam..

kali pertama saya merasai bahang kehangatan musim PRU..! Subhanaallah..ALLAHUAKBAR.. sgt2 teruja dengan semangat mereka..:) serius, saya xpernah lihat mcm mne perhimpunan dilakukan untk pemilihan calon..bila alami sendiri..sgt teruja..! buat mahasiswa/i UPSI sekalian, pilihan ditangan anda..plis! bijaklah memilih pemimpin anda..kerana, pemimpin yg anda pilih andai baik pentadbirannya,maka segala hal yg berkaitan jua akn berjalan lancar..:) ISLAM sebagai asas pegangan..!

KSMP :) Siti Asmalini bt Mohd Ashri

cinta bersulam dengan kasih sayang <3<3

Bissmillah..
AssLamualaikum..<3

Alhamdulillah dikurnikan ALLAH untk merasai cinta drpd berjuta2 keping hati y sudi mencurahkan rasa syg buat diri ini:) dikaulah sahabat,keluarga,abang,kakak n adk buat diri ini sepanjang hayat,.:) syukran kasthiran ALLAH ats semua ini..:) wujudkan rasa cinta y tak akn pernah pudar diantara kami..sy bersyukur berada dikalangan mereka,kerana bila sy melakukan kesilapan.. ad y sudi menegur..:) 

# ALLAH,sy minta untk ke syurga bersama2 mereka jua..:) :)ameen

Monday, September 3, 2012

saya saya saya SENIOR :)

Bissmillah..
Assalamualaikum..^^

Ehemmmm..!! alhamdulillah.. maka dengan ini sah la cik siti asmalini bt mohd ashri menjadi senior kepada adk2 junior yg baru masuk ye..:) Mashaallah.. ramai jgk ye dpt msuk UPSI..:) tahniah ye adk2 skalian sebab terpilih menjadi mahasiswa/i UPSI..dan anda lah bakal pendidik bitara yg mereka cari..:) Alhamdulillah,segala sesi pendftrn,aktvt2 y disepakati bersama telahpun berjalan lancar..:) semalam,junior2 ad majlis bersama pengetua n insyaallah malam ni ad LDK ..n kami semua handle.. kitakan satu keluarga..semua hal yg brkaitan adlh kerjasama kita bersama..:) bak kata YDP kita "kita satu keluarga,dan jga hbgn sesama kita" :) ade lagi ayat2 dy y sy suka..tp,xtau nak gtau cmne nak kasi anda semua phm..heheh

Ok lah.. nak siap2 untk pegi urs LDK.. jumpe disana okeh..!:) semoga segalanya dirahmati ALLAH..^^

Saturday, June 9, 2012

Asmalini..ape la yang awak ingat eh..toink3 T_T

AS SALAM..

bangun pagi.. YA ALLAH.. esok exm, byk ag bab xhbs bace.. sempat k? ..bisik hati kecilku ini.. tnpa membuang masa,saya dengan semangatnya membaca dan menjawab soalan lepas2 nieh.. tak makan,tak minum pn.. "esok ni nak exm",hati duk bisik hok tu jah.. hehe.. then,lia pn ajak makan ..sy pn ttp lah bukunye.. ALHAMDULILLAH.. sisa baki bab yg blm baca tgl lg 3,4 bab drpd 13bab.. insyaallah sempat balik ni smbung esok kn exam.. masih lagi duk bisik "esokkan exam".. mase mkn tu duk bising saem oyp 3p sy exm selasa,yg tu pn kata slsa n yg ni pn kata slsa.. sy diam je.. smbil dlm hati duk kate " takkan jadual ak lain kot ngn sepye.. kan serentak je exam kalu paper same.." ..

ok!!! akhirnya sy dpt lah jwpnnya.. sebenarnya sy ingtkan hr ni 11hb ye.. hahahaha... rupa2nya br 10hb.. !! bukan slip exm y slh lin,hang tu y mata letak kat mana ta tau.. tarikh pn xbleh nak hafal.. aiyyyaaaa... uisshhhh.. so ada masa la sy nak studdddyyyyy lagiiikkkk..alhamdulillah..syukran YA ALLAH.. ^_________^

# Tu jela nak gtau.. moral of da story.. sila ingt tarikh,hari dan kena peka.. ehek..!!

Thursday, June 7, 2012

selamat ulang tahun kelahiran syikin n ekin..:)

ekin n syikin.. selamat hari lahirrrr..sweet 20.. akak!! hehhe..xbleh da jdi budak2..kena jadi kakak okeh..!! apepun hepi tadi dpt smbut besday korg berdua kat tasik y subhanaallah cantik..:) :) syukran ALLAH..memberikan kami rasa bahagia ini utk dikongsikan bersama... ^^

# saya korag semua..:) :)

Wednesday, June 6, 2012

saling jatuh.




Wanita dan lelaki saling jatuh cinta. Itu juga biasa. Islam menolak sistem yang cuba menghapuskan terus fitrah ini seperti merahibkan diri. Islam menawarkan solusi iaitu pernikahan untuk menyalurkan fitrah menjadi barakah.

Wanita dan lelaki sanggup berkorban segala-galanya demi cinta. Itu luar biasa. Tapi boleh membawa binasa. Tanpa asas agama, maruah diri sanggup dikorbankan sekali. Islam menutup pintu-pintu yang membawa kekejian untuk melindungi lelaki dan wanita daripada punca-punca keghairahan dan pencetus fitnah.

Wanita dan lelaki bercinta selepas nikah, saling melengkapi agama pasangannya. Ini jauh luar biasa. Dan ini barulah high class. Jika belum menikah, cinta menjadi high class apabila teruna dan dara saling tinggi mujahadah.

Bantu si dia memahami dengan mengurangkan perjumpaan dan komunikasi.
Ianya atas dasar urusan dan keperluan sahaja dengan menjaga syarat dan batasan.
Jika di luar batas urusan, mintalah fatwa dari hati. Kebaikan itu apa yang tenang dalam hati. Dosa itu apa yang was-was dan syak dalam hati. Nikmatilah indahnya saat menahan, bila halal, penuh keterujaan.

>fatimah syarha<

YA ALLAH.. semua ini milikMU

AS SALAM..

alhamdulillah.. sepanjang 1st year sy bergelar student upsi ni byk pengalaman yg sy perolehi hasil drpd pendekatan atau pergaulan secara sihat dengan sahabat2 baru yg dikurniakan oleh ALLAH.. SUBHANAALLAH, sgt sempurna aturan ALLAH,.. ketika saya jauh drpad keluarga DIA berikan puan Amrah kepada sy untuk merasai kasih syg seorg ibu.. :) puan,syukran kasiron byk bntu sy sepnjg disini..mgkin lps ni jrg dpt jmpe puan sb puan kan nk smbg master..hehe.. apepun,sy doakan y terbaik buat puan.. :) saya bukanlah seorang wanita yg hebat untuk berada sebaris dengan kakak2 senior ketika sy mengikuti pertandingan muslimah idol..mereka juga hebat.. ilmu yg lebih tinggi berbanding sy,tetapi bg sy..mencuba itu tak slh..krna sy tdk menganggap ianya prtndgn,ttp ilmu y prlu dicari..:) sepanjang sem2 berlangsung sy meghadkan masa dgn aktvti yg diadakan..kerana sy juga memerlukan msa untk berehat kerana mslh kesihatan y tdk menentu sjk akhr2 ini..tp,bg sy.. andai kerana islam..tiada alasan untuk kata AKU TIDAK MAMPU.. semampu mgkin sy akn bkrja keras untk memastikan event islamic brjln lncr dgn memberi komitmen :) :) pelajaran juga penting.. tugas sy disini yg utma ialah belajar.. ad mase sy juga sprti y lain.. rasa mls nk std,letih,nak maen2 n so on..tapi,slalu sy ingtkan pd diri..ALLAH hanya akan memberi setakat mana kamu berusaha.. nak lihat hasil dikemudian hari,lihat pada sejauh mana kamu berusaha sblm ini utk mengapainya..:):)

ALHAMDULILLAH.. semakin ramai shbt2 yg cntakan suasana bulatan bahagia.. perancangan awal sy nak buat utk shbt2.. tapi memandangkan masing2 mula bz dgn std.. sy akn cuba cr masa yg sesuai.. ramai y tny,bila nak buat usrah.. tapi sy xfree.. sy cuba memberi tgjwb sbgai naqibah kpd shbt sy..tapi,dy masih blm kuat utk melaksanakannya.. xpe,insyaallah..sy akn cuba cr masa untk kalian.. buat adk2 usrah kak lin,asiff jiddan syg..xdpt buat usrah ye..:) :) emmm .. sy juga seperti remaja yg lain..hdup bersosial ..tdk hnya tertmpu kpd sesuatu bnda shja.. sy ska mncuba sesuatu y baru.. menambah shbt2 baru.. ya!! itu lah saya..hehe.. tapi sy sgt2 mnta mf pd y siapa sy knl tp xingt nama.. jujur sy mmg knl anda,n kalo anda tegur pn sy tau sape anda..tapi,nama sy susa sket nak ingat..heheh.. sori guys..!! okeh..  nasihat pd diri sy n kpd yg lain.." jgn mengadili seseorang itu hnya dr luaran mereka shja,sebaliknya cuba fahami dalamannya,..kerana mgkin yg dlmn lebih mulia berbnding luaran.."


UPSI SERAMBI MURRABI....























Tuesday, June 5, 2012

Ya Allah, Please Help The Poor People...!



Mereka menangis melihat yang lain mampu mencapai mkanan dalam rebutan berjuta manusia,
disisinya ada suara yg menangis keesakkan sambil berkata "abang!! adik lapar..adik lapar"
dengan kesungguhan si abang menerpa masuk untuk mencapai sekeping roti yang dibekalkan oleh pihak yg perihatin.
" dik!! jgn nanges.. abang janji akan berusaha untuk dapatkan makanan tu" !!
demi adikku yg tersayang ak sgup berlapar,asalkn dia mampu kyg seperti kanak2 lain..bisik hati abangnya.





SUBHANAALLAH.. YA ALLAH 

hari2 sy bole makan nasi dan makanan setiap masa ad di hadapan saya..tetapi mereka,terpaksa berebut2 hnya untk mendptkn sekeping roti.

saya bole naik kereta untk menghindari panasnya mentari,tetapi mereka terpaksa berjalan kaki dan menahan kelaparan dalam tangisan,

saya bole belajar dengan selesa tnpa ad seekor nyamuk pn y menggngu,tetapi mereka...tidak mampu ke sekolah dek kerana ketiadaan wang,

saya mampu mengetahui perkembangan dunia dngn mudah,tetapi mereka mundur dengan teknologi canggih dek kerana kesempitan hdup y melanda.

saya mampu pergi kemana jua sy ingn pergi kerana sy ad wang,tetapi mereka terpaksa mengikat perut bagi mencari sesuap nasi... 

YA ALLAH ya RAHMAN,jadikanlah aku hambaMU yg seringkali memikirkan tentang saudaraku y lain,jdkan aku hambaMU yg pemurah dlm membantu saudaraku ini...YA ALLAH,ak bukanlah manusia yg berharta,tetapi aku rela rezekiku separuh diberikan kpd mereka,kerana mereka sgt2 memerlukannya..